Direct naar
Ons adres
LiveResearch is onderdeel van WeConnect
Hanzeweg 14
2803 MC Gouda
+ 31 182 53 56 63
© 2022 – LiveResearch • Algemene voorwaarden
Customer Experience (CX) oftewel Klantbeleving maar wat is Klantbeleving en hoe meten we dat?
Laten we eerst beginnen met wat Klantbeleving is. Klantbeleving gaat over hoe klanten en/of potentiële klanten jullie producten of diensten ervaren. De beleving komt tot stand door verschillende contactmomenten ook wel de Customer Journey genoemd. In de klantreis bevinden zich verschillende touchpoints en elk touchpoint heeft een moment waarop je de beleving van de klant kan sturen. Naast het sturen van de klantbeleving kan je ook tijdens deze reis erachter komen waar er nog verbeterpunten liggen voor jouw als organisatie.
We hadden het net over de Customer Journey maar wanneer start de reis en hoe wordt deze bewandeld? Als voorbeeld nemen we de Apotheek;
Je bent al weken snot verkouden maar het is midden in de zomer. Je besluit een afspraak te maken bij de huisarts. Hier begint je klantreis, thuis. Je belt de huisartsenpraktijk, spreek met de vriendelijke assistente en maakt een afspraak voor dezelfde ochtend. Vervolgens stap je op de fiets en loop je de praktijk binnen. Je meld je bij de balie en neemt plaats in de iets te volle wachtruimte.
Bij de huisarts wordt je netjes op tijd geholpen, ondanks de volle wachtruimte en sta je binnen 10 minuten weer buiten met een digitaal recept die je kan ophalen bij de plaatselijke apotheek.
Volgens de huisarts kan je de hooikoorts tabletten direct ophalen dus je stapt weer op de fiets. Bij de apotheek trek je een nummer en wacht je netjes op je buurt. Aan de balie wordt je vriendelijk geholpen maar helaas lagen je tabletten nog niet klaar. Je moet even wachten, volgens krijg je de tabletten in een zakje en wordt er gevraagd of je bekend bent met het product. Korte uitleg volgt en nadat jullie elkaar vriendelijk een fijne dag hebben gewenst, spring je weer op de fiets. Thuis neem je een pilletje en hierbij eindigd de klantreis.
Deze Customer Journey kent niet alleen verschillende touchpoint maar ook verschillende stakeholders. Denk hierbij aan de huisarts in de praktijk, de apotheker maar ook de pharmaceut waarvan de medicijnen zijn. Vooral deze partijen is het van belang dat de Customer Journey vlekkeloos verloopt want op basis van deze Customer Journey vorm jij een mening over al deze partijen.
Wanneer en welke Customer Experience vragen stel je in zo’n complex proces als hierboven? Je kan uiteraard als huisartsenpraktijk of als apotheek aan het einde van jullie deel van de reis om klantfeedback vragen. Beide partijen ontvangen dan klantfeedback maar hebben geen idee hoe de gehele Customer Journey is verlopen. Laat staan de pharmaceut, die weet helemaal niets over de klantreis van de eindgebruiker.
In de meest perfecte wereld hebben al deze organisaties korte lijntjes met elkaar en stellen we maar een aantal Customer Experience vragen over de gehele reis en creeer je magische moment op belangrijke touchpoints.
Het doel voor de pharmaceut is een betere band creëren met de praktijk en/of arts die zijn medicijnen voorschrijft. Zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen door middel van de feedback die zijn ontvangen vanuit de patiënt. De artsen kunnen naast goede zorg leveren, zich ook veel beter richten op de beleving van de patiënt tijdens deze zorg. En de apotheker krijgt de kans om van klantvriendelijk werken de stap te zetten naar klantgedreven werken. Win-win-win!
Maar welke inzichten moet je daarvoor winnen? Start met Customer Journey Mapping, breng ik kaart waar de meest belangrijke touchpoints zitten en richt ze in. Je moet namelijk weten waar de klanten tevredenheid toe- of afneemt, om zo inzichtelijk te krijgen wat zij deze momenten ervaren. Hoe meer data, hoe meer inzicht.
Oké, inmiddels heb je heel veel data verzameld omdat je verschillende momenten voor klantfeedback hebt gecreëerd. Maar hoe verwerk je al deze data tot inzichten? LiveResearch biedt hier een oplossing voor. Ons onderzoeksplatform beschikt over een user-friendly dashboard. Alle meetmomenten kunnen toegevoegd worden waardoor alle antwoorden op één plek terecht komen. De gebruiker kan gemakkelijk bij al zijn data. Daarnaast bieden wij ook ondersteuning in het creëren van doelen en helpen wij graag bij het verduidelijken van de inzichten.