Patiënttevredenheidsonderzoek – Ferring
Patiënttevredenheid inzichtelijk maken en in een oogopslag de beste kansen voor optimalisatie zien!
Ferring is een biofarmaceutische organisatie gericht op onderzoek, ontwikkeling en innovatie van geneesmiddelen. Een van de aandachtsgebieden is ongewilde kinderloosheid. Samen met de zorgverleners wil Ferring de kwaliteit van de gezondheidszorg op het gebied van fertiliteit verhogen door de patiënt centraal te stellen. Om inzichtelijk te maken waar kansen liggen voor verbetering heeft Ferring in samenwerking met LiveResearch de SatisFerti Patient-Centered Quality (PCQ) app ontwikkeld.
De basis hiervoor is een vragenlijst, gevalideerd door de Radboud Universiteit. Het invullen van de vragenlijst is laagdrempelig, doordat de patiënt middels een QR-code of een link in de mail meteen op de vragenlijst terecht komt. Daarnaast is de vragenlijst intuïtief ontworpen. Na het aanvinken van het antwoord op de vraag, komt automatisch de volgende vraag tevoorschijn. Dit maakt het proces zeer gebruiksvriendelijk voor de patiënt en verhoogt de respons, waardoor de ziekenhuizen snel ontwikkelingspunten kunnen ontdekken en definiëren. Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat de vragenlijsten volledig anoniem worden opgeslagen.
De zorgverleners kunnen vervolgens via het dashboard de real time data bekijken. Doordat het hier om een continu onderzoek gaat, wordt deze data ook real time bijgewerkt. De zorgverleners kunnen in duidelijke grafieken terugvinden wat de patiënten hebben geantwoord op de vragen. Door de slimme filtering kunnen zorgverleners gedetailleerde analyses maken.
Een zeer belangrijk onderdeel van de PCQ-app is de benchmarking tool. Hierbij kunnen zorgverleners zien hoe hun kliniek/ziekenhuis gemiddeld beoordeeld wordt door de patiënt op 7 verschillende aspecten en dit zo monitoren en verbeteren. Deze 7 verschillende aspecten zijn door Ferring en de Radboud Universiteit vastgesteld.
Het is mogelijk om te benchmarken op basis van tijd door bijvoorbeeld 2019 met 2020 vergelijken of kwartaal 1 met kwartaal 2. Maar het is ook mogelijk om te vergelijken met ziekenhuizen/klinieken die dezelfde behandeling aanbieden. Zo kan een zorgverlener dus zien hoe zijn ziekenhuis/kliniek presteert t.o.v. andere relevante ziekenhuizen en klinieken.
Naast de opties voor de benchmarking op basis van tijd of specifieke organisatie, is het ook mogelijk om te kiezen om een gemiddelde score weer te geven of een Quality Improvement score (QI-score). Met de gemiddelde score wordt per aspect de gemiddelde score weergegeven. Bij de QI-score is meteen in een oogopslag duidelijk waar de grootste kansen voor verbetering liggen. Dit is namelijk een berekening tussen belangrijkheid van het aspect voor de patiënt en de gemiddelde beoordeling van de patiënt. Zo kan een ziekenhuis/kliniek meteen aan de slag met de meest relevante kansen om zo de zorg te verbeteren.
Op deze manier biedt LiveResearch een prachtige tool om de patiënttevredenheid real time te monitoren en om ook meteen de meest relevante kansen voor verbetering inzichtelijk te maken.