Direct naar
Ons adres
LiveResearch is onderdeel van WeConnect
Hanzeweg 14
2803 MC Gouda
+ 31 182 53 56 63
© 2022 – LiveResearch • Algemene voorwaarden
Binnen verschillende type organisaties bestaat er vaak wel een afdeling die het moeten hebben van jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Deze afdelingen hebben vaak een hoog verloop in medewerkers. De meeste organisaties weten ook hoe lang de gemiddelde bijbaner blijft maar wat is zijn de precieze drijfveren van vertrek? De drijfveren en het moment is daarom waardevol om te achterhalen en is daarnaast met onze monitor ook te voorspellen.
Het behouden van deze jonge medewerkers is net zo waardevol als het behoud van de andere medewerkers groepen. Het zorgt voor stabiliteit binnen de afdeling en biedt vertrouwen. Daarnaast kost het wervingsproces en de daarop volgende inwerkperiode veel tijd dus ook veel geld.
Hoewel het vrij wel een gegeven is dat deze jonge medewerkers zullen vertrekken. Is het interessant om te weten hoe groot de kans is dat zij nu of later in dit jaar zullen vertrekken. En zoals eerder aangegeven welke factoren hebben daar invloed op?
Dr. Roel Schouteten, assistant professor Strategic Human Resource Management aan de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben we daarom gevraagd of zij een wetenschappelijk onderzoek kunnen uitzetten.
Het resultaat van dit onderzoek heeft geleid tot een ander type medewerkerstevredenheidsonderzoek. Een medewerkerstevredenheidsonderzoek die de intentie onder deze groep medewerkers kan voorspellen om te stoppen met een bijbaan. Deze vragenlijst kent dus ook andere thema’s en dimensies. De thema’s die naar voren komen zijn onder andere;
Deze thema’s spelen vooral een negatieve rol, waarbij de leidinggevende de belangrijkste schakel is. Daarnaast heeft de leeftijd een positieve relatie met de intentie om te stoppen. Dat wil zeggen dat de intentie om te stoppen hoger zal zijn als de medewerker ouder is.
Naast de onderzoeksthema’s is ook de lengte en vraagstelling van de vragenlijst aangepast op de doelgroep. Het kost een medewerker maar 6 minuten om de gehele vragenlijst in te vullen en daarnaast is de vragenlijst mobile friendly inzetbaar.
We sluiten de vragenlijst sluit af met de Net Promotor Score (NPS), namelijk ‘zou je je werkplek aanbevelen bij je vrienden? Dit geeft de organisatie meer inzicht in de reden van vertrek. Je weet beter aan welke knoppen je kan draaien met oog op het langer vasthouden van deze doelgroep.
Binnen ons dashboard is er een mogelijkheid om te benchmarken. Deze extra toevoeging is zeer interessant als het gaat om de uitkomsten tussen verschillende afdelingen en vestigingen. De benchmark optie biedt een extra dimensie aan de uitkomsten, want waarom heeft het ene team zo naar zijn zin maar het andere team niet. Of waarom is de retentiefactor in Gouda hoog en in Den haag juist laag? De extremen bieden aanleiding voor verandering en verbetering.
Wij geven graag een rondleiding door het dashboard en de vragenlijst.